alleenstaand een huis kopen

Alleenstaand een huis kopen? Dat kan soms lastig zijn!

Het is ieder jaar weer spannend voor toekomstige huizenbezitters: hoeveel kan ik maximaal lenen voor mijn hypotheek? Ben je daarbij ook nog eens alleenstaand en wil je een huis kopen? Dat kan soms lastig zijn.

Volgens het Nibud gaan we er dit jaar gelukkig op vooruit. De maximale hypotheek voor de alleenstaande koper is echter gedaald. Met een inkomen van 25.000 euro kun je als alleenstaande in 2018 slechts 105.453 euro lenen. Met een inkomen van 50.000 euro kun je maximaal 221.451 euro lenen. Hierbij heb je een hypotheekrente van 2,5 procent.

Met een lagere toetsrente van 1,9 procent verandert er weinig. Met een inkomen van 25.000 euro kun je 108.555 euro lenen, terwijl je met een inkomen van 50.000 euro 228.537 euro kunt lenen.

Rente omlaag, hypotheek omhoog?

De maximale hypotheek stijgt als de rente lager wordt. Het is belangrijk om te weten wat een alleenstaand betaalt voor een annuïteitenhypotheek. Als we uitgaan van een hoog modaal inkomen van 35.000 euro met een rente van 1,9 procent, kan als alleenstaande een hypotheek krijgen van 151.977 euro. Dat komt neer op bruto maandlasten van 554 euro per maand. In 2009 was dat bedrag aanzienlijk hoger: je kon toen bijna 248.000 euro lenen als alleenstaande. De maximale hypotheek is daarmee flink gedaald de afgelopen jaren.

Tip: wil je graag hypotheken vergelijken (als alleenstaande)? Maak dan gebruik van onze handige online vergelijkingstool. Je kunt vrijblijvend online vergelijken bij de verschillende hypotheekverstrekkers.

Alternatief: huren?

Met een relatief laag inkomen is het daarmee erg moeilijk geworden om een huis te kopen. Zo is het lastig om eigen vermogen te sparen en om dat vervolgens in te leggen, als je bijvoorbeeld momenteel ook al huurt betaalt, en is de maximale hypotheek laag. De huurprijzen zijn tevens gestegen de afgelopen jaren. Als kopen geen optie is, is de alleenstaande gebonden aan huren. Jongeren kunnen daarmee het beste nog eventjes thuis blijven wonen en flink geld sparen. Op die manier is het toch iets gemakkelijk om te kopen. Hoe meer eigen inleg, hoe gemakkelijker het wordt om een huis te kopen.

Vindt u dit ook een leuk nieuwsartikel? Deel dit blogbericht dan op social media met vrienden en familie.

Alleenstaand een huis kopen? Dat kan soms lastig zijn!
10 (100%) 2 votes

Een reactie plaatsen