Aflossingsvrije hypotheek wordt steeds duurder

Aflossingsvrije hypotheek wordt steeds duurder

Het renteverschil tussen aflossingsvrije hypotheken en lineaire- en annuïteitenhypotheken loopt steeds verder uiteen.

Dat stelt intermediair De Hypotheekshop in haar nieuwsbrief van deze week.

Zo heeft de Rabobank het nieuwe jaar aangegrepen om de rentetarieven van zowel de lineaire hypotheek als de annuïteitenhypotheek te verlagen. Echter bleven aflossingsvrije hypotheken op hetzelfde rentepercentage. Laatstgenoemde was sowieso al iets duurder, maar nu wordt het verschil steeds groter.

Niet alleen de Rabobank heeft ervoor gekozen om deze hypotheekvorm duurder te maken. Zo deden ING, SNS Bank en ABN Amro eerder al hetzelfde. Aflossingsvrije hypotheken zijn daarmee simpelweg gewoon duurder.

Tip: wilt u graag een hypotheek aanvragen? Vergelijk hypotheken online met behulp van onze hypotheekvergelijker!

Later aflossen

Bij de aflossingsvrije hypotheek lossen consumenten gedurende de looptijd niet af. De lening wordt pas terugbetaald op het moment dat de woning wordt verkocht. Met behulp van de overwaarde van het huis óf eventueel spaargeld wordt de schuld voldaan. Het risico is daarmee hoger en om die reden komen huizenbezitters sinds 2013 niet meer in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek bij deze hypotheekvorm. Dat is nog wel het geval bij een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek.

Vanwege de nieuwe internationale regels, welke afgelopen jaar werden vastgelegd in Basel, zijn banken genoodzaakt om hogere buffers aan te houden. In het geval van een financiële crisis zouden de banken dan gemakkelijker overeind blijven.

Voor Nederlandse banken betekent dat dat zij veel extra geld nodig hebben. Dat kan gemakkelijk in de miljarden lopen. Gezien annuïteitenhypotheken het meeste risico met zich meebrengen, wordt deze hypotheekvorm ook steeds duurder.

Banken houden alvast rekening met hogere kosten

Alleen banken houden hier in principe rekening mee. De Basel-regels gelden dan ook alleen maar voor banken, maar niet voor andere geldverstrekkers. Zo hoeven pensioenfondsen en verzekeraars zich niet aan deze regels te houden.

Vindt u dit ook een interessant nieuwsartikel? Deel dit blogbericht dan op social media met vrienden en familie.

Aflossingsvrije hypotheek wordt steeds duurder
10 (100%) 1 vote

Een reactie plaatsen