rentemiddeling

Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling is een methode om de hypotheekrente te verlagen gedurende de looptijd van de hypotheek. Je tarief wordt daarmee lager en wordt gebaseerd op de gemiddelde hypotheekrente op de markt. Je blijft dus bij dezelfde hypotheekverstrekker, maar tegen een lager tarief. Daarmee bespaar je geld.

De kosten

Uiteraard zitten er wel kosten verbonden aan rentemiddeling. Je moet namelijk onder andere betalen voor de administratieve aanpassing van de hypotheek. Gelukkig hoef je geen kosten te betalen voor het opnieuw taxeren van je huis. Dat is wel het geval als je overstapt naar een andere hypotheekverstrekker. De administratiekosten kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Op langere termijn haal je dat je er echter wel weer uit met de renteverlaging.

Boeterente

In sommige gevallen dien je ook een boeterente te betalen. Dat is fiscaal aftrekbaar. De hoogte daarvan verschilt per situatie. Het renteverschil, de looptijd en de resterende hypotheeksom spelen daar een rol in. Een hypotheekadviseur kan de hoogte berekenen en kan bekijken of het voordeliger is om te kiezen voor rentemiddeling of voor overstappen naar een nieuwe hypotheekverstrekker. Als je wilt overstappen, kun je hier vrijblijvend hypotheken vergelijken met behulp van onze online vergelijkingstool.

Wél of geen rentemiddeling?

Er zitten natuurlijk kosten aan verbonden, dus het is niet altijd voordelig om te kiezen voor rentemiddeling. De kosten die je maakt moeten namelijk lager zijn dan het voordeel dat je krijgt vanwege de lagere hypotheekrente. Als alternatief is oversluiten dan ook een optie. Extra aflossen kan soms ook voordeliger zijn. De rentemiddeling is wel volledig aftrekbaar.

Banken met rentemiddeling

18 van de 34 geldverstrekkers in Nederland bieden rentemiddeling aan. Dat zijn:

Indien er een asterisk (*) vermeld staat, is het niet van toepassing op alle hypotheken bij dezelfde hypotheekverstrekker. Laatste update van deze lijst was op 8 januari 2018. Vraag na bij je eigen hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden. Het kan zijn dat deze lijst inmiddels weer verouderd is.

Rentemiddeling aanvragen

Je kunt rentemiddeling gemakkelijk aanvragen bij de bank. Middels een schriftelijk verzoek kun je dat gemakkelijk aanvragen. In de brief kun je vragen naar een berekening met de mogelijkheden. Geef aan dat je een opgave van de kosten wilt. Vanaf dit punt is het nog vrijblijvend. Wel is het raadzaam om een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen.

Vind je dit ook een handig artikel? Deel dit blogbericht dan op social media met vrienden en familie! Stel hen ook op de hoogte.

Wat is rentemiddeling?
10 (100%) 1 vote

Een reactie plaatsen