je hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten: kan het uit?

Als je een hypotheek afsluit, kun je een rentevaste periode uitkiezen. Je hebt doorgaans keuze uit tien, vijftien, twintig of soms zelfs dertig jaar. Ten tijde van deze periode heb je zekerheid over de kosten van de hypotheek. Als de rente tussendoor daalt, kan het echter verstandig zijn om over te stappen. Vaak is het dan wel zo dat je een overstapboete moet betalen. Je hypotheek oversluiten: kan het uit? Je leest het in dit artikel.

Waarom je hypotheek oversluiten?

De hypotheekrente is momenteel erg laag. Het kan dus zijn dat de rente elders veel lager is dan wat je nu betaalt. Oversluiten kan in dat geval daarom verstandig zijn. Je hypotheek oversluiten kan in principe op ieder moment, maar is niet ieder moment is verstandig. Je breekt namelijk het contract met je huidige hypotheekaanbieder en daar zitten zowel voordelen als nadelen aan. Hieronder volgen de verschillende voor- en nadelen.

De voordelen van een hypotheek oversluiten

Als je een hypotheek oversluiten gaat, geniet je van de volgende voordelen:

  • Je profiteert van een lagere hypotheekrente;
  • De lagere hypotheekrente kun je tevens voor een langere periode vastzetten;
  • Je kunt kiezen voor een andere hypotheekvorm, als je bijvoorbeeld meer of minder wilt aflossen;
  • Je kunt eventueel je hypotheek verhogen, als je bijvoorbeeld je huis wilt verbouwen. Hiervoor wordt wel je inkomen getoetst;
  • De boete die je moet betalen aan je hypotheekverstrekker is fiscaal aftrekbaar.

Actuele rentes vergelijken? Je kunt hier vrijblijvend hypotheken vergelijken via onze online tool.

Nadelen van een hypotheek oversluiten

Natuurlijk hangen er ook een aantal nadelen aan het oversluiten van de hypotheek, namelijk:

  • De boete is helaas erg hoog, immers loopt de hypotheekverstrekker inkomen mis dat het normaal zou krijgen;
  • Als je ervoor kiest om de boete mee te nemen in de nieuwe hypotheek, is de rente over dit gedeelte niet aftrekbaar. De boete zelf blijft wel aftrekbaar;
  • Je zult je huis opnieuw moeten laten taxeren door een notaris. Ook zal je een afspraak moeten maken bij een adviseur en dat kost ook weer geld;
  • Je belastingvoordeel wordt verlaagd, omdat je minder rente betaalt.

Je hypotheek oversluiten: kan het uit?

Het is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie, of het daadwerkelijk uit kan. Je wilt weten of de boete hoger is dan het rentevoordeel op langere termijn. Als je bijvoorbeeld op dit moment vijf procent rente betaalt, terwijl je naar anderhalf procent rente kunt is de besparing enorm. Vaak kan dit dan wel uit. Je kunt dit eventueel laten berekenen door een hypotheekadviseur. Uiteraard betaal je daar wel kosten voor. Ook is het belangrijk om de boete in acht te nemen en zal je rekening houden met je eigen situatie. Als je écht wilt overstappen naar een andere hypotheek is het belangrijk om dat mee te nemen in de overweging. Je inkomen zal opnieuw getoetst worden en dat kan gevolgen hebben voor de hoogte van de hypotheek.

Het alternatief: rentemiddeling

Als oversluiten niet voordelig is, kun je ook nog rentemiddeling overwegen. Je blijft dan bij je huidige hypotheekverstrekker, maar je kunt een lager rentepercentage bemiddelen. Je krijgt dan niet te maken met extra kosten, zoals bijvoorbeeld notariskosten of taxatiekosten. Wel krijg je te maken met administratiekosten. Het aantal aanbieders dat rentemiddeling aanbiedt wordt steeds groter. Je zult hiervoor wel zelfinitiatief moeten tonen: de hypotheekverstrekker komt niet naar jou toe.

Vind jij dit ook een handig artikel? Deel dit artikel dan op social media met vrienden en familie. Bespaar samen op de kosten van je hypotheek en houd geld over!

Je hypotheek oversluiten: kan het uit?
Beoordelen

Een reactie plaatsen